tiistai 20. elokuuta 2019

Baltian kalaherkut

Virossa ja Latviassa on aina kalastettu paljon. Kalalla onkin tärkeä sijansa balttien ruokapöydässä. Kalaa on lähes kaikkialla saatavissa eri tavoin säilöttynä ja savustettuna - ja myös kuivattuna. Erityisesti Latviassa kalaa myytiin erilaisissa pikku kioskeissa, joissa on kyltti "Zivs". Suomalaisissakin kaupoissa on saatavana riikalaista savustettua kilohailia öljyyn säilöttynä - vahvan makuista mutta hyvää.
Matkamme aikana saimme kalaa eri muodoissa. Pärnun torilla näimme myynnissä suuria kuivattuja särkiä - niitä emme kuitenkaan ostaneet. Kihnun saarella ostimme savustettua nokkakalaa eli nokkahaukea, viroksi tuulehaug, Hauelle kala ei kuitenkaan ole sukua. Suomessakin kalaa saadaan satunnaisesti, vaikka se lieneekin erityisesti Riianlahden kala. Sen erikoinen tunnusmerkki on pitkulaisen ruumiin lisäksi vihreät ruodot. Kalakirjossa voidaan todeta, että sen liha on vähäarvoista. Ei ole totta! Savustettu nokkakala on rasvaista ja herkullista.
Ostimme myös kuivatun nokkakalan. Ajattelimme, että kala olisi sopivaa matkaevästä sellaisenaan, vähän samalla tavalla kuin olimme vuosia sitten nähneet Tromssassa norjalaisten lasten jyystävän kuivattuja turskanfileitä. Mutta ei, kala oli hampaillemme toivottoman kovaa ja sitkeää. Joten liotimme sitä vuorokauden vedessä ja keitimme siitä kalakeiton.
Muitakin kaloja pääsi ruokalistallemme. Marinoitua itämeren silliä, savustettua kampelaa, savustettuja Peipsijärven muikkuja, marinoitua kuhaa ja punasimppua.
Nokkakala on kapea mutta hyvänmakuinen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti