keskiviikko 7. elokuuta 2019

Alas Daugavajokea Jurmalaan

Riika sijaitsee joitakin kilometrejä Daugavajokea eli Väinäjokea yläjuoksuun. Akkuremontin jälkeen suuntasimme jokea alas kohti Jurmalaa.
Riika on merenkäynnin kaupunki, joen varrella on lukemattomia satamia, joissa vanhanmalliset nostokurjet ahkerasti lastaavat laivoja. Suomessa sellaista ei enää näe, satamat ovat muuttuneet runottomiksi konttisatamiksi.
Ennen merta pujahdamme joen sivuhaaraan, moottoriveneet pääsevät sitä myöten kätevästi Jurmalaan. Latvialaisen Erikin neuvoa seuraten emme jää Jurmala Yacht Clubin satamaan, joka on kaukana hiekkarannoista. Ajamme pidemmälle, rautatiesillan lähellä sijaitsevaan yksityiseen kodikkaaseen marinaan.
Jurmala on oikeastaan vain 15 km pitkä kaistale hiekkarantaa, hotelleja, huviloita ja kylpylöitä. Varsinaista kaupunkia tai keskustaa ei ole, tosin jonkinlainen kaupallinen keskus on paikassa jossa joki kaartaa lähimmäs merta. Jurmalaan rakennettiin ensimmäinen kylpylä jo 1700-luvulla. Kukoistuskausi alkoi, kun Riiasta rakennettiin sinne rautatie 1880- luvulla. Satamamme lähellä on Lielupen rautatieasema. Sähköjunia kulkee kumpaankin suuntaan pari kertaa tunnissa, junalla on kätevää tutkia Jurmalan seutua.
Takaisin merelle pääsee pujahtamaan Jurmala Yacht Clubista itään olevasta aukosta. Reitti on aika kiperä. Ei pidä katsoa karttaplotteria vaan seurata väyläviittoja. Joen virtaus on siirtänyt ulosmenoväylää melkoisesti.
 Ei kommentteja:

Lähetä kommentti