Kansalliset ja paikalliset ruokaerikoisuudet kiehtovat matkailijaa,
mutta ovat usein myös koettelemuksia. Ahvenanmaalla paikallisia
herkkuja tuntui olevan vähän, mutta ne osoittautuivat
erinomaisiksi.
Ehkäpä tunnetuin paikallisruoka on pannukakku, Ålandspannkaka. Se
on oikeastaan aika tavallista, mutta se outous on että se maustetaan
kardemummalla. Periaatteessa se tehdään tähteeksi jääneen riisi-
tai mannapuuron pohjalle. Herkku tarjotaan kermavaahdon ja
vadelmahillon kera. Muukin hillo toki käy, esim mustikka tai tyrni.
Saarivaltakunnassa tehdään myös mainiota olutta. Testasimme useita
lajeja Stallhagenia, sekä Föglö vapenia. Ja jos ei olut maistu,
paikallista omenatuoremehua myydään isoissa pahvitonkissa. Sekin
oli hyvää.
Kardemumma tekee Ahvenanmaan pannukakusta omaleimaisen. Hyvää oli. |
Monissa satamissa sai ostaa myös savukalaa. Se nyt on tietysti
universaali saariston herkku muuallakin. Usein valitettiin että ”kun
on vain ahventa”. Hassua. Savuahven kun on savukalojen aatelia.
Sopii muuten jostain syystä hyvin tumman ja makean
saaristolaisleivän kanssa syötäväksi.
PS. Näinä ankeina kurinpalautuksen aikoina tuntui mukavalta mainostaa alkoholijuomia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti