tiistai 14. lokakuuta 2014

Paikallista herkkua

Kansalliset ja paikalliset ruokaerikoisuudet kiehtovat matkailijaa, mutta ovat usein myös koettelemuksia. Ahvenanmaalla paikallisia herkkuja tuntui olevan vähän, mutta ne osoittautuivat erinomaisiksi.
Ehkäpä tunnetuin paikallisruoka on pannukakku, Ålandspannkaka. Se on oikeastaan aika tavallista, mutta se outous on että se maustetaan kardemummalla. Periaatteessa se tehdään tähteeksi jääneen riisi- tai mannapuuron pohjalle. Herkku tarjotaan kermavaahdon ja vadelmahillon kera. Muukin hillo toki käy, esim mustikka tai tyrni.

Kardemumma tekee Ahvenanmaan pannukakusta omaleimaisen. Hyvää oli.
 Saarivaltakunnassa tehdään myös mainiota olutta. Testasimme useita lajeja Stallhagenia, sekä Föglö vapenia. Ja jos ei olut maistu, paikallista omenatuoremehua myydään isoissa pahvitonkissa. Sekin oli hyvää.


Monissa satamissa sai ostaa myös savukalaa. Se nyt on tietysti universaali saariston herkku muuallakin. Usein valitettiin että ”kun on vain ahventa”. Hassua. Savuahven kun on savukalojen aatelia. Sopii muuten jostain syystä hyvin tumman ja makean saaristolaisleivän kanssa syötäväksi.
PS. Näinä ankeina  kurinpalautuksen aikoina tuntui mukavalta mainostaa alkoholijuomia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti