sunnuntai 12. lokakuuta 2014

Jousikvartetti ja mökäfoni

Kobba Klintar on pieni ryhmä luotoja Maarianhaminasta lähtevän laivaväylän vierellä. Luodolla on erinomainen luonnonsatama, jota on paranneltu laitureilla ja aallonmurtajalla. Niinpä luodoilla on vanha luotsiasema. Nykyään paikka houkuttelee taiteilijoita ja matkailijoita. 
Tiikka kelluu suojaisessa laguunissa.
Luodoille on rakennettu vanhan mallin mukainen pyramidimainen pooki (valoton tunnusmajakka), jonka sisällä voi pitää kokouksia ja konsertteja. Kävimmekin siellä erinomaisen jousikvarteton konsertissa. Konserttiin syntyi erikoisia hetkiä, kun äkisti aivan suuren ikkunan edestä pyyhälsi kivitalon kokoinen ruotsinlaiva - ja tapaus toistui useita kertoja.
Taiteilijapatsas taiteilee. Takana luotsiasema ja pooki.
Luodoilla on myös kahvila, ja erityisen kiinnostava on vanha luotsiasema. Onneksi sen sisällä on säilytetty suuren sumutorven koneisto. Alakerrassa on koneet, jotka tuottavat paineilmaa. Putki nousee yläkerrokseen, jossa on ääntä tuottava turbiini. Lopulta ääni ohjataan ulos valtavasta suppilosta, jonka suuaukon kooksi arvioin noin neljä metriä. Torven soidessa meteli on varmaan ollut melkoinen.

 
Sumutorven koneisto. Dieselmoottori (oikealla) pyörittää
kompressoria, joka tekee paineilmaa säiliöön.

Ylökerrassa pieni turbiini kehittää paineilman voimalla ääntä, joka johdetaan torveen.

Luotsiaseman ullakolta avautuu sumutorven
pyöreä suuaukko.

Sumutorven suuaukko näkyy myös Bengtskärin majakan valokuvissa, mutta sen koneisto on valtettavasti ja ymmärtämättömästi hävitetty.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti