maanantai 18. elokuuta 2014

Kohti onnellisten saaristoa.

Kesän suuri tutkimusretki suuntautui Ahvenanmaalle, joka on toistaiseksi ollut miehistölle terra incognita. Saaristo tunnetaan ehkä maailman onnellisimpana paikkana. Eikä se ole luuloa vaan tilastoa. Ovathan rantaruotsalaiset suomen onnellisimpia, ja ahvenanmaalaiset päihittävät heidätkin. Selviääkö nyt onnellisuuden salaisuus?
Ahvenanmaa kierrettiinkin ympäri vastapäivään, ja matka oli antoisa. Maisemat olivat pääosin jylhiä (toisin kun kuvittelin), ja monet seudut vaikuttivat jopa harvaan asutuilta. Johtuneeko hyvistä ilmoista, mutta onnellisuushypoteesi vaikutti toteennäytetyltä. Ja onnellisuus tuntuu tarttuvan, joten suosittelen kyllä kovasti Ahvenanmaan matkailua.
Tutkimusmatkailijan kannattaa varustautua opettelemalla ruotsia, tai virkistämällä kouluruotsi. Sillä kenenkään ahvenanmaalaisen ei todellakaan tarvitse osata suomea. Ruotsia puhumalla pääsee hyvin jutun alkuun leppoisien saarelaisten kanssa, ja toisin kun pohjanmaan rannikoilla, paikallinen murre ei ollut käsittämätöntä - tai sitten emme tavanneet murretaitureita. Ruotsin kieli on kohtelias ele, jota arvostetaan.
Yhdellä kirjoituksella en pysty paljastamaan onnellisuuden koko salaisuutta, joten seuraavissa jutuissa tutkitaan sitä pala kerrallaan.
Ahvenanmaalaiset viihtyvät keskenään - ja toivottavat muutkin viihtytmään.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti