tiistai 9. elokuuta 2011

Ruostetta...

Edellisen venekauden aikana olin harmitellut laturin hinhan nopeaa löystymistä. Sama toistui tänä kesänä. Samalla huomasin, että hihnan lähellä oli hienoa mustaa pölyä. Olin pohtinut, onko hihna ehkä väärän tyyppinen (liian jyrkkää tai loiva kaltevuus). Mutta arvoitus oli pysynyt.

Joten harmaat aivosolut töihin. Tarkistin hihnapyörien sisäpinnat ja hoksasin että ne olivat ruosteessa. Näinhän voi veneessä käydä vaikka talvisäilytyksen aikana. Kosteutta tiivistyy metallipinnoille, jotka ruostuvat, ja karhea ruoste alkaa sitten syödä kumia.

Onneksi työkalupakissa oli smirgelipaperia, ties mitä varten. Irroitin hihnan ja hioin ruosteen pyörien urista pois. Sen jälkeen ei mustaa pölyä ole näkynyt eikä hihna ole löystynyt.

Joten opiksi ja ojennukseksi julkaistaan nyt tämä juttu. (Sain oivalluksen, kun olin lukenut suomalaisesta valtameripurjehtijasta, jonka apukoneen hihnat hajosivat - ehkäpä siinä oli sama syy. Meri-ilmastoissa hihnapyörät varmaan helposti ruostuvat ja alkavat syödä hihnoja). Ei kommentteja:

Lähetä kommentti