perjantai 2. lokakuuta 2009

Suurvaltapolitiikkaa

Itämeri on myös valtapolitiikan näyttämö. Sotien jäljiltä pohjassa makaa useiden satojen vuosien ajalta kymmenittäin uponneita ja upotettuja laivoja. Suomenlahden pohjass on jopa tuhansia miinoja täynnä räjähdysainetta (aikanaan niitä laskettiin jopa yli 50 000, ja vain osa saatiin raivatuksi). Veneet ja laivat ajelevat huoletta niiden päällä. Vielä 60-luvulla sattui, että miinan vaijeri ruostui poikki ja miina pulpahti pintaan. Merenkulkijoita sitten varoiteltiin radiossa: "ajomiina havaittu Haapasaaresta pohjoiseen, paikassa .." jne. Sen jälkeen miinat ovat puhjenneet ja menettäneet kellumiskykynsä. Ne ovat vakaasti pohjassa.

Muistan löytäneeni ulkoluodoilta räjäytettyjen miinojen kuoria.

Venäläisen laivaston jälkiä 1800-luvulta löytyy sieltä täältä, niin sanottuja ryssänuuneja. Venäläiset pitävät kovasti leivästä, ja matruuseille leivottiin tuoretta leipää tilapäisissä, kivistä kasatuissa uuneissa.

Kuivaniemen sataman lähellä on muistomerkki Oolannin sodan ajalta. Kalastajat kimpaantuivat englantilaisiin jotka polttivat heidän laivojaan, ja ammuskelivat heitä hyljepyssyillä. Briteistä se oli epäreilua, mutta keisari antoi prenikan ja rahapalkinnon.

Suomenlahdella valtavat pitkäputkiset rannikkokanuunat lymyävät saarten etelärannalla. Samanlaisia kanuunoita oli Viron rannikolla, ja Suomenlahti oli käytännössä suljettu ja Neuvostoliitto eristetty lahden pohjalle. Olisi kiinnostavaa kuulla niiden rooli sodan syttyymiseen.

1960-luvulla Suomi alkoi linnoittaa Ruotsin vastaisen merirajan saaria, Mm Norrsrkäriin rakennettiin tykkipattereita. Ne olivat osa Neuvostoliiton linnoitusta länttä vastaan.



Norrskär. Armeija tuli saareen ja rakensi sataman, tien ja katuvalot.

Vielä 1990-luvulla tapahtui kummia. Pohjanlahdella alettiin rakentaa suuria merivartioasemia, kun ajateltiin että Suomi liittyy EU:hun mutta Ruotsi ei. Selkäsarvilla vahdittiin EU.n luoteisrajaa.



Selkäsarven vartiotorni ja helikopterikenttä.
Asema on hylätty ja tutka viety pois

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti