keskiviikko 12. elokuuta 2009

Hyvästit keltavihreille merikorteille

Merikortit (vain maakravut ja virkamiehet puhuvat kartoista) ovat meillä ikimuistoisista ajoista olleet keltavihreitä. Nyt EU:n myötä asia on muuttunut. Kai joku "asiantuntija" on saanut päähänsä ettei meri voi olla keltaista, vaan pitää se värjätä siniseksi.

Suomessa käytetyt vanhat keltavihreät kortit olivat erinomaisia. Niissä on tieheästi syvyysmerkintöjä, jotka perustuvat alun perin venäläisten tekemiin luotauksiin. Kippari näki Gullkronan luotsituvassa alueen vanhoja venäläisiä merikortteja, jotka olivat erittäin yksityiskohtaisia ja kauniisti piirrettyjä.



Vanha venäjän ajan merikortti

Itsenäisyyden ajan keltavihreät kortit olivat myös selkeitä lukea, viivan paksuus oli juuri sopiva, ja matalan veden keltainen väri erottuu myös hämärässä, aivan toisin kuin nykyisten eurokorttien sininen. Ero oli aivan selvä verrattuna vaikka Ruotsin puolen kortteihin, jotlka tuntuivat leikkikartoilta.



Keltainen merikortti


Nyt on eurobyrokratia pilannut tämänkin asian. Ohuiden viivojen takia kortteja on vaikea lukea, ja piirrostapa on muutenkin sekavampi. Miksi ihmeessä linjataulu on nyt kolmion sijasta tappi? Aivan oma valituksen aihe on sitten viitoitusjärjestelmän muuttaminen, joka on hiukan vanhempi juttu.


Sininen merikortti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti